Relaxtuin in Assendelft

Wensen
De bewoners willen een onderhoudsvriendelijke tuin met een terras, veranda, jacuzzi en border. Daarnaast willen ze een loungeplek en privacy.

Ontwerp
De tuin heeft een rustige uitstraling. Het terras bestaat uit 60 x 60 cm-tegels die ook in huis liggen. De bestrating loopt als het ware door. Rechts van het huis staan 3 boompjes Amelanchier arborea ‘Robin Hill’. Deze boompjes geven ieder seizoen een ander beeld. Rondom de boompjes zijn lage vaste planten geplant: Vinca minor plus een boomspot om de bomen ’s avonds mooi uit te lichten. Van het terras loopt een pad naar de veranda. De veranda en het pad worden van gemodificeerd Essen gemaakt. Een Europese boom die na behandeling de sterkte heeft van hardhout. De veranda beslaat bijna de hele breedte van de tuin. Er komen 2 robuuste pilaren en er is een overstek van 50 cm. Links van de veranda komt een buitendouche en net onder de veranda komt een buitenhaard.

Om de jacuzzi een beetje aan het zicht te onttrekken staat er een stenen muurtje voor, waar je ook op kunt zitten. Voor het muurtje komt een border met grassen die een mooi winterbeeld geven: Molinia caerulea ’Karl Foerster’. Carex muskingumensis en Luzula sylvatica ‘Waldler’. Als bodembedekker is gekozen voor Persicaria amplexicaulus ‘Alba’. Bij de jacuzzi is er verlichting in 3 tegels.Rechts van de jacuzzi staat een hoge stenen plantenbak met blauwe hortensia’s en als bodembedekker Vinca minor. De bak is 2 x 1 x 0,7 meter en gemetseld met dezelfde steen als het muurtje. Voor de plantenbak is ruimte voor een loungebank. Rondom komt een lichte grijze split te liggen op antiworteldoek.