Schooltuin in Assendelft

Wensen
Jenaplanschool De Bijenkorf in Assendelft wil van een verwilderd deel van de tuin een natuurtuin maken bestemd voor alle kinderen van de school. Een tuin waarin de kinderen alle zintuigen kunnen gebruiken en op een veilige manier op ontdekking kunnen gaan. De bestaande bomen moeten zoveel mogelijk behouden worden.

Ontwerp
De tuin wordt afgebakend met een verhoogde houtril en een ligusterhaag. Via een poort loop je de tuin in. Er komt een lage poel met een veldesdoornhaag eromheen. Er worden dierenhotels gebouwd: een tufstenen muurtje, doorboorde stenen, pvc-buisjes in steen. Er komen tegels en boomstobben waar dieren onder kunnen kruipen. Diervriendelijke beplanting zoals vlinderstruiken, geraniums en schoenlappersplanten lokken insecten. Tegen het hek aan de buitenkant van de tuin worden geurende klimplanten geplant.

Aanleg
De tuin is samen met de kinderen in het schooljaar 2007-2008 aangelegd.

Een groepje ouders en kinderen is op zaterdagen aan de slag gegaan. Het poeltje is gegraven, er is een haagje van veldesdoorn (Acer campestre) rondom het poeltje aangeplant. De paden zijn uitgegraven, met antiworteldoek bedekt en vol zand gestort. In het najaar komen er houtsnippers op de paden. Er zijn verschillende heesters geplant zoals kardinaalsmutsen (Euonymus alatus) en vlinderstruiken (Buddleja davidii). Voor de hekken zijn klimplanten (Hedera en Lonicera) geplant, zodat die lekker groen kunnen worden. Er is een muurtje gemetseld voor de dierenhotels.

In de eerste week van september zijn de vaste planten geplant: Geranium macrorrhizum en Geranium endressii ‘Wargrave Pink’, mooie bodembedekkers die ook nog lekker ruiken. De schoenlappersplant (Bergenia cordifolia ‘Purpurea’) met stevig blad en mooie bloemen, Elfenbloemen (Epimedium youngianum ‘Niveum’) voor de schaduwrijke gedeeltes, maagdenpalm (Vinca minor) de bodembedekker met paarse bloemetjes, longkruid (Pulmonari saccharatum ‘Mrs. Moon’) met de roze bloemetjes vroeg in het voorjaar.