Daktuin Alkmaar

Wensen
De opdrachtgever wil een onderhoudsvriendelijke daktuin met een terras. De daktuin bevindt zich op de zesde verdieping van een appartementencomplex. De tuin is bestemd voor alle bewoners van de 86 appartementen. Er ligt al een houten vlonder van een meter breed die de looproute bepaalt. Er is een Vereniging Van Eigenaren, maar het is niet bekend of de bewoners de tuin ook gaan verzorgen

Ontwerp
Ik heb gekozen voor een groot terras (12 x 3,5 m) met rondom sedumtapijt. Het terras bestaat uit houten dekdelen zonder groeven, zodat het nog groter lijkt. Op het terras staan 8 banken. Veel bewoners kennen elkaar niet en dan is het prettig om bij elkaar (of juist niet bij elkaar) te zitten. Er zijn 2 zitjes van 3 banken en 2 banken staan geïsoleerd. Vanaf deze 2 banken kijk je mooi weg over het water of het land. Op het terras staan 4 grijze conische boombakken met een Amelanchier lamarckii erin. Tussen de banken staan 3 rode kubussen met het gras Pennisetum. Rechts van het terras staan 3 grijze rechthoekige bakken met het gras Miscanthus. Dit gras wordt 1.75 m hoog en levert de bewoners van het aangrenzende appartement wat meer privacy op. In het sedumtapijt (85 m2) zijn verschillende soorten Sedum opgenomen, maar ook anjertjes, grassen, havikskruid en irissen. De hoogte van de beplanting ligt tussen de 5 en 40 cm.

Aanleg
Allereerst werden de waterhoudende beschermmatten uitgerold. Daarop plaatsten we drainageplaten en een systeemfilter. Een kraan zorgde voor het vertikale transport: 14 Big Bags substraat. Het substraat werd verspreid over het doek en de plantenbakken. Vervolgens werden de plantjes geplant in het sedumtapijt. In totaal 1.328 stuks.