Achtertuin met ronde lijnen, IJmuiden

Wensen 
De bewoner wil een onderhoudsvriendelijke tuin met bestrating en borders. Daarnaast wil ze  klimplanten tegen de muur laten groeien. Haar voorkeur gaat uit naar rode klimrozen, blauw-witte vaste planten en Dahlia’s in de border. De bewoner heeft een voorkeur voor ronde lijnen. Als bestrating wil ze graag een levendige steen. De ruimte op het rooster bij de achtergevel wil ze kunnen gebruiken om iets op te zetten.

Ontwerp
De tuin heeft een rustige uitstraling. In het ontwerp zijn 5 cirkels opgenomen voor de borders. Het zijn 3 kleine en 2 grote cirkels die meer of minder uit de muur steken.  De gebakken steen is een waalformaat Charlotte bronze. De muur is opnieuw gewit en voorzien van hardhouten klimrekken. Tegen de klimrekken staan 2 rode klimrozen: Rosa Naheglut en Rosa ‘Parkdirektor Riggers’’. Daarnaast staan 3 verschillende soorten Clematis die alle een andere bloemkleur en bloeiperiode hebben: Clematis alpina ‘Pamela Jackman’, Clematis Jackmanii en Clematis ‘Etoile Violette’.  In de border staat 1 Amelanchier lamarckii. Dit boompje geeft ieder seizoen een ander beeld. Rondom het boompje en de klimplanten zijn lage vaste planten geplant zoals Geranium renardii, Geranium renardii ‘Philippe Vapelle’ en Geranium macrorrhizum ‘Album’,  Voor de zijgevel van het huis staat Aconitum ‘Henry Spark’s Variety’ die 80 cm hoog wordt en mooie donkerblauwe bloem heeft.  Onder het keukenraam staat Veronica ssp. spicata ‘Icicle’. Daartussen staan 2 soorten Dahlia’s: Dahlia ‘Happy Single Princess’  en Dahlia ‘Chat Noir’. Als bodembedekkers staan er Geraniums die ook in de andere borders staan.

Het rooster is voorzien van een loopglasplaat. Onder het rooster is een grondspot geplaatst die ’s avonds een mooi licht verspreid.