Achtertuin in Krommenie

Wensen
De bewoners willen een onderhoudsvriendelijke tuin met twee terrassen, twee borders en een boom.

Aanleg
De tuin heeft een duidelijke diagonale lijn, het pad en de bestrating lopen diagonaal. De twee terrassen worden verbonden met een pad van gemodificeerd Essen. Een Europese boom die na behandeling de sterkte heeft van hardhout. De bestrating bestaat uit waalformaat keitjes zwart plus 10 Schellevistegels antraciet van 50 x 50 cm. Rechts in de border staat een Amelanchier laevis ‘Ballerina’. Dit boompje geeft ieder seizoen een ander beeld. Rondom de boom zijn lage vaste planten geplant plus een boomspot om de boom ’s avonds mooi uit te lichten.
Voor de stenen muur van de schuur komen 2 leiperen Pyrus comm. ‘Conference’ die ook ’s avonds met een boomspot aangelicht kunnen worden. Als bodembedekker is er Salvia verticillata ‘Purple Rain‘ en Vinca minor. Tegen de schutting komen 6 Clematissen met verschillende bloemen en bloeitijden. Bij de keukendeur komen er 2 geurende Lonicera’s japonica ‘Halls Prolific’ tegen de schutting.
Om het tweede terras een beetje aan het zicht te onttrekken staat er een stenen muurtje voor, waar je ook op kunt zitten. Het muurtje (40 cm hoog, 20 cm diep en 2,5 meter lang) bestaat uit Schellevis stapelelementen antraciet van 20 x 20 x100 cm. Voor het muurtje komt een border met grassen die een mooi winterbeeld geven: Calamagrostis ’Karl Foerster’ en Deschampsia c. Goldtau. Tussen de grassen staat Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’ en Salvia verticillata ‘Purple Rain’. Voor de schutting (waar meer schaduw is) staat Helleborus ‘Atrorubens’ en Anemone hupehensis ‘Honorine Jobert’. Als bodembedekker is gekozen voor Vinca minor ‘Alba’.
Vooraan in de border komen 2 bakken (50 x 50 cm, dezelfde afmeting als de tegels) voor kruidenplanten.
De border bij het hoofdterras bestaat uit grassen en vaste planten: Molinia caerulea ‘Moorhexe’ en Verbena bonariensis, Carex muskingumensis ‘Ice Dance’ en Salvia verticillata ‘Purple rain’. Achterin staan 5 Hortensia’s: Hydrangea macrophylla ‘Lanart White’.
Ook deze border wordt afgesloten met een stenen muurtje (40 cm hoog, 20 cm diep en 1,0 meter lang).
Aan de linkerkant voor de schutting staat Lavandula angustifolia ‘Hidcote’.
In beide borders komen in het najaar nog 10 bollen: Allium ‘Christophii’. Mooie paarse bollen die in het voorjaar boven de vaste planten uitsteken.