Terrassentuin in Assendelft

Wensen
De bewoners willen een onderhoudsvriendelijke tuin met twee terrassen, gazon en borders. Daarnaast willen ze voor de schaduwwerking dakbomen op het terras in de achtertuin en op het terras aan de zijkant van het huis willen ze de inkijk zoveel mogelijk beperken. Op beide terrassen is privacy gewenst. In de voortuin willen ze witte gewassen schelpen. De voorkeur gaat uit naar grote bomen.

Aanleg
De aanleg is pas gestart in april 2010 omdat de klant grote bomen wilde. In september 2009 zijn we naar Van den Berk boomkwekerijen in Sint-Oedenrode gereden om bomen uit te zoeken. 4 dakbomen, Quercus palustris met stamomtrek 20-25 cm en 3 Amelanchier arborea ‘Robin Hill’ 16-18 hoogstam. Begin april zijn ze geplant.

De voortuin heeft een rustige uitstraling. Tussen de witte gewassen schelpenpaden zijn 3 borders gemaakt met beplanting. In de buitenste borders staan witte hortensia’s met als bodembedekker Vinca minor en Geranium Renardii. In de middelste border staan 3 grote bomen: Amelanchier arborea ‘Robin Hill’. Deze bomen geven ieder seizoen een ander beeld: in het voorjaar witte bloemen en in de herfst verkleurt het blad mooi. Deze bomen krijgen nauwelijks vruchten. (Dat is prettig want de donkere bessen geven lelijke vlekken op de witte schelpen.) Er zijn 4 grondspots geplaatst om de bomen ’s avonds mooi uit te lichten. Tussen de bomen staat Salvia verticillata ‘Purple Rain’ en Helleborus Niger. Met name de laatste plant zorgt voor een bloeiende border in de winter. 10 knollen: Alliums ´Purple Sensation` zorgen voor een paarse bloem in het voorjaar.

In de achtertuin is een grote houten vlonder voor de openslaande deuren geplaatst. De vlonder is gemaakt van gemodificeerd Essen. Een Europese boom die na behandeling de sterkte heeft van hardhout. Het hout vergrijst na enige tijd. Het terras achter is bestraat met Schellevistegels antraciet van 50 x 50 cm. In de borders rondom het terras staan 4 grote dakbomen: 4 dakeiken, 4 Quercus palustris. In de herfst verkleurt het blad mooi, voordat het eraf valt. Bij iedere boom is een grondspot geplaatst om de boom ’s avonds mooi uit te lichten. Onder de dakbomen staan pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata ‘Tardiva’) en planten die tegen schaduw kunnen zoals Helleborussen en Zilverkaarsen (Cimicifuga simplex ‘White Pearl). Met name de pluimhortensia’s worden vrij hoog, zodat er sprake is van privacy op het terras. Aan de waterkant is ook een border, hier staan veel grassen in, o.a. Molinia caerulea ‘Moorhexe’, Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ en Miscanthus ‘Malepartus’. Ze geven een mooi winterbeeld en zorgen voor privacy. De grassen worden afgewisseld met bloeiende vaste planten zoals Lythrum salicaria en Liatris spicata ‘Alba’. Ook in deze border zijn 3 grondspots geplaatst. Tussen de borders ligt een gazon.
Aan de zijkant van het huis is het tweede terras dat ook bestraat is met Schellevistegels antraciet van 50 x 50 cm.. Dit is een loungeterras met rondom grassen ( Stipa gigantea, Miscanthus ‘Malepartus’ en Carex muskingumensis ‘Ice Dance’) en vaste planten (Agastache foeniculum en Veronica spicata incana) voor de privacy. Een hoge beukenhaag (Fagus sylvatica) beperkt ook de inkijk vanaf de weg.

De oprit en het pad naar de schuur bestaan uit klinkers. Beide bordessen bestaan uit natuursteen. In de afscheiding naar de buren op de oprit zijn 8 geurende kamperfoelies (Lonicera japonica ‘Halls Prolific’) geplant tussen de Hedera.